hummel – Mer enn bare sport

Les den spennende historien om en av de største sportsmerkene i bransjen.

Hummel hylle

Få en oversikt over historien til hummel og historien om hvordan de prøver å endre vår verden gjennom sport.

hummel er nesten en nasjonal skatt her hjemme. Det globale merket med hovedkontor i Aarhus er overalt i landskapet, der de har vært klessponsor for det danske landslaget i over 35 år!

Men kjenner du historien bak hummel? Og hva er greia med at de prøver å redde verden? Fortsett å lese mens vi gir deg den spennende historien bak en av sportens store ikoner!

hummel produktion

hummel er det danske merket med tyske røtter

Ok, vi gir egentlig svaret i overskriften, men nei - hummel er ikke helt dansk. I hvert fall ikke fra begynnelsen av.

hummel ble offisielt til hummel i 1923, da den første kolleksjonen med håndball- og fotballsko ble lansert under det litt spesielle navnet.

Selskapet som produserte klærne het den gang 'Messmer & Co.' og holdt til i Hamburg.

Helt unikt for hummel-produkter var at de allerede på 1920-tallet brukte gummisåler på skoene sine - noe som ikke var vanlig på det europeiske markedet på den tiden.

Messmer & Co. opplevde stor suksess på 1920- og 1930-tallet, men fikk en knekk under andre verdenskrig, noe som førte til at selskapet ble solgt og flyttet til Sør-Tyskland - nå med det offisielle navnet 'hummel'.

hummel humlbi sko

Fire morsomme fakta om hummel

  • hummel går faktisk tilbake til 1919, da Michael og Albrech Messmer startet selskapet i hagen deres.

  • “hummel” er et tysk ord som betyr; “humle”

  • Selv om Messmer & Co. lekte med navnet, kan de ha gått litt for langt i 1935, da selskapet kort tid ble kalt “Hummel Hummel”. Én humle kan være nok…

  • hummels første sponsing var i 1968 med den tyske klubben 'Duisburg', som spilte i 2. Bundesliga. Hver spiller fikk en konvolutt med 50 D-Mark før hver kamp - et beløp som var omtrent lik 70 danske kroner.

Turbulente tider for hummel i danske hender

Etter noen turbulente tiår på 1940- og 1950-tallet, ble hummel utrolig populært på 1960- og 1970-tallet. Selskapet begynte å fokusere på mer enn bare sko, og da de begynte å merke skoene sine (og nå også klær) med de kjente v-formene. Vel. Det var bare én vei å gå; opp.

Og plutselig kunne hummel-produkter sees i de fleste butikker over hele verden.

I 1973 kom den første danske innflytelsen over det stolte tyske selskapet, der Jørgen Vodsgaard og Max Nielsen fikk rettighetene til å markedsføre (og produsere) hummel i Danmark – og siden den gang har selskapet ikke forlatt dansk jord. Faktisk var årene som fulgte noen virkelig “store år” for hummel, og kulminerte i 1979 da de ble hovedsponsor for det danske herrelandslaget.

Et partnerskap som ikke ble brutt før i 2004 (og den danske guttenes seier i EM i 1992 gjorde ikke hummel mindre populært i utlandet, der danske drakter med Laudrup, Schmeichel og de andre forsvant fra hyllene).

hummel produksjon dame

hummel er på seiersgang i den moderne verden

I 1999 skjedde det noe stort i hummel igjen, der den nåværende eieren og administrerende direktøren, Christian Stadil, overtok selskapet. Og så gikk ting raskt. Så raskt at i dag sponsorer hummel mange store klubber rundt om i verden - på tvers av idretter.

Blant annet inngikk den legendariske skotske klubben, Rangers FC, et samarbeid med hummel i 2018 angående spillerdraktene deres, som skal vare i de neste tre årene. Et samarbeid som muliggjør en dansk touch i toppen av europeisk fotball.

Til tross for hummels vekst har det også vært rom for å reflektere over hvilke forskjellige ansvar et globalt selskap kan ha. Og når det kommer til sosialt ansvar? Vel, hummel er også i forkant der.

mye mer enn bare sport...

Når du tenker på hummel, vil de fleste dansker (selvfølgelig) tenke på deres fantastiske sportsklær og utstyr. Men selv om hummel er en stor aktør innen sport, har de også stort fokus på den sosiale siden, der de gjentatte ganger deltar i prosjekter som har som mål å fremme helse og velvære i de fattigste delene av verden.

Faktisk har de tidligere blitt nominert til moteverdenens bærekraftspris for sine bestrebelser på å fremme bærekraft i klesproduksjon.

Karma og kapital er to sider av samme mynt. Og en humle vet ikke at den ikke kan fly – den flyr bare.

- Christian Stadil, direktør og eier av hummel

Dette betyr at hummel er veldig bevisste på hvordan (og med hvilke materialer) de produserer produktene sine – noe som til syvende og sist også gagner oss som forbrukere. Og de er også ekstremt engasjerte i hvordan ting står til – ikke bare i Aarhus – men også i den tredje verden.

hummel fotballsko

Viktige kamper – Forandre verden gjennom sport

I forbindelse med hummels store arbeid med bærekraft, har de en overordnet misjon: ”Forandre verden gjennom sport”. Denne misjonen fører blant annet til at de hvert år donerer 1 % av omsetningen sin til prosjekter de mener kan bidra med noe helt nytt til verden – og på den måten også endre den.

Derfor har de for eksempel støttet Amalie Dalsgaard, som som 19-åring reiste til Tanzania for å undervise befolkningen der... I boksing! Et eventyr du kan lese mer om.

Amalie i Tanzania

Så ja. hummel er en sjov størrelse, når man går dybere ned i deres historie. Og så allervigtigst: Laver de lækre produkter til både sport og fritid til alle aldre – tjek dem i din lokale SPORT 24 eller på webshoppen!

Hos SPORT 24 har vi noe for hele familien. Se vårt store utvalg