Marathon Guide: Få alle insider-tips fra Lise Friis

Vi spurte ASICS Frontrunner Lise Friis om hennes beste råd for andre løpere som ønsker å utfordre seg selv og prøve maratonløp. Les mer her.

Maraton-guide: Få alle insider-tips fra Lise Friis

Tilbake i 2012 ble Lise diagnostisert med multippel sklerose. Hennes første anfall etterlot henne midlertidig blind og lammet fra livet og ned. Siden den gang har hun kjempet seg tilbake på beina og begynt å løpe maraton.

Les videre for å oppdage hennes beste tips om hvordan man kan trene til et maraton uten å få løpe skader.

Psst!... Hvis du ikke fikk med deg det første intervjuet med Lise Friis om hennes reise fra sykeseng til tilbake på beina, kan du lese det i lenken nederst i artikkelen.

Lises første møte med maratonløping

Kort tid før hun ble syk, fikk Lise en smakebit på maratonløperens liv og hva som skal til for å løpe de ikoniske 42,195 km.

"Jeg fullførte mitt aller første maraton rett før jeg ble syk. Det var supertøft. Men også supert awesome! Så når jeg endelig kunne løpe igjen, var det en av tingene jeg ønsket å prøve.

Ærlig talt, jeg trodde ikke jeg kunne fullføre det selv, men jeg tenkte: Lise, du kan ikke gjøre det, så du bør!"

Det er så mange ting man tror man ikke kan gjøre – men i virkeligheten kan man det, hvis man bare tør å prøve.

Lise Friis.

Maraton-guide: Få alle insider tips fra Lise Friis

Siden den gang har Lise fullført mange maraton. Nøyaktig 418 – og fortsatt teller hun.

Lises beste råd til deg hvis du ønsker å løpe et maraton

Vi spurte derfor Lise om hennes beste råd til andre løpere som ønsker å utfordre seg selv og prøve seg på maratonløping.

“På dette nivået er det faktisk de små tingene som kan utgjøre en stor forskjell – spiser du riktig? Sover du godt? Er du kledd riktig? – det er primært de tingene du kan og bør justere.”

Verdien av søvn



Søvn er viktig – både for din prestasjon og restitusjon.

Lise Friis

Før et viktig løp er det avgjørende å få en god natts søvn. Imidlertid kan det være vanskelig når tankene raser og nervene begynner å komme inn.

Hva gjør du for å unngå å ligge våken om natten selv?

"Før et viktig løp lager jeg alltid en liste over alle tingene jeg må huske å gjøre og pakke. Jeg skriver alt ned - alt fra salt tabletter til Nutella-boller som må smøres. På den måten får jeg det ut av hodet mitt, og jeg slipper å ligge våken og tenke på det før jeg skal sove."

Verdien av Ernæring

Hvilken rolle spiller ernæring i forhold til løpet ditt?

"Jeg ønsker ikke at matinntaket mitt skal være påbudt - derfor følger jeg ikke en streng diettplan.

Det eneste prinsippet jeg følger er at jeg ikke holder meg tilbake. Jeg spiser mye - sannsynligvis like mye som en mann, vil jeg anta.

Men selvfølgelig vurderer jeg hva jeg spiser rett før et løp. Her er karbohydrater i form av ris og pasta veldig viktige."

Tips: Karbohydrater er den viktigste energikilden i forkant av et løp, da det er energikilden kroppen foretrekker å bruke. Som en tommelfingerregel bør 80% av energiinntaket ditt dagene før et maraton helst bestå av karbohydrater.

Sports-BH

Sports-BHen er både stram og fleksibel, noe som gjør den ideell for styrketrening. De små luftventilene foran og bak sørger for god ventilasjon, så du ikke blir overopphetet.

Den attraktive racerbacken gjør at den sitter godt, og det at den ikke har sømmer betyr at ingenting gnager når du trener.

Treningsgenser

Den har en veldig god passform, og de lette, svettetransporterende materialene holder deg komfortabelt kjølig.

Igjen sørger de flate sømmene for at det ikke oppstår irritasjoner, slik at du kan fokusere på det som virkelig betyr noe.

Tights

Ved første øyekast elsket jeg det kule og unike trykket.

Den brede midjebåndet sørger for at tightsene sitter godt og holder seg på plass selv under bøyninger og strekker. Det svettetransporterende materialet lar huden din puste - selv under intense treningsøkter.

Treningssko

Dette er et par gode og lette treningssko med en myk og fleksibel såle. Den støttende hælkappen sørger for at skoen passer godt på foten under løping.

Løpetøy til Maraton

Verdien av løpeklær

Hva prioriterer du når du velger løpeklær?

"Komfort, komfort, komfort! Det er utrolig viktig at klærne sitter godt når du skal ut på en lang løpetur. Det bør ikke være noe som gnager noe sted."

"Det er sikkert mange løpere der ute som har prøvd å stå under dusjen og skrike fordi de hadde på seg feil klær.

Friksjonen som oppstår ved løping kan lett føre til sår på både armer og ben hvis du ikke har riktige treningsklær på deg. Derfor er det viktig å velge nøye.

Når det gjelder hennes egne løpeklær, vet Lise hva hun velger.

"Jeg er så glad for at jeg fant Asics. Løpeklærne er så lette og behagelige å ha på seg, og det er ingen sømmer som irriterer. Det føles bare fantastisk på kroppen - noe som er uvurderlig når du må løpe mange kilometer."

Før løping: hvordan oppnå bedre løpetider

I jakten på gode tider, hvordan bør man trene?

"Hvis du vil løpe raskere, er intervalltrening en veldig god metode.

Det er ubehagelig - nesten grusomt. Men jeg elsker det fordi jeg vet at det gjør meg sterkere og bedre."

Intervalltrening er en effektiv treningsform som forbedrer kroppens oksygenopptak og dermed din kondisjon. Imidlertid er det ikke helt uten risiko. Intervalltrening er en av de treningsformene der du lettest kan overbelaste kroppen og bli skadet.

Derfor er det viktig å nærme seg det riktig.

"Det sies at etter bare to måneders løpetrening oppnår du bedre kondisjon - mens ledd og leddbånd tar halvannet til to år å tilpasse seg en ny treningsmetode. Derfor er det viktig å ikke starte for hardt.

Øk gradvis intervalltreningen slik at kroppen din kan følge med - på denne måten unngår du unødvendige løpeskader."

Lise Friis medaljer

Generelt: hvordan unngå løpeskader

Det er utrolig viktig å lære å lytte til sin egen kropp hvis man ønsker å unngå løpeskader - det kan høres ut som et klisjé, men jeg løper 8 000 kilometer i året, og jeg har aldri hatt en skade.

"Så spør deg selv: gjør det vondt, eller er du bare støl? Det er greit å være støl, men hvis det gjør vondt i leddene og beina, så er det kroppens måte å si ifra på at du må stoppe.

Etter å ha tilbakelagt mange kilometer i et par løpesko, har Lise lært å lytte til sin egen kropp og si nei når det blir kritisk.

Jeg gir alltid opp løpet hvis det begynner å gjøre vondt. Jeg ønsker ikke å risikere å få løperkne, skinnebeinsbetennelse, og alle de andre tingene som mange andre løpere sliter med.

Under løpet: Hvordan håndtere en krise på løpet ditt

De fleste løpere opplever en krise under et viktig løp fra tid til annen. Og Lise er intet unntak, selv om hun er en erfaren maratonløper.

"Noen ganger gjør knærne mine så vondt at jeg tror de kommer til å brekke. Og det er ganger jeg vurderer om jeg bare skal stoppe og spise en Mars-bar i stedet."

Men hvis jeg stopper, vet jeg at jeg vil angre på det. Det er det jeg prøver å minne meg selv på når jeg virkelig presses.

Heldigvis er løpeturer i krise vanligvis midlertidige. Hvis du klarer å presse gjennom til den andre siden, kommer styrken vanligvis tilbake.

“Plutselig snur det, og da føler jeg at jeg kan takle hva som helst. Jeg får fornyet energi og har til og med styrken til å øke tempoet.

Lises 3 løpemål:

· Løpe et maraton på under 2 timer og 50 minutter

· Løpe et ultramaraton (100 km) på under 8,5 timer

· Løpe totalt 1 000 maraton

“... og så får vi se hva som skjer etter det.

Hos SPORT 24 har vi noe for hele familien. Se vårt store utvalg